Tururi de arhitectură în Timișoara.

Tururi de arhitectură

Traseul prin Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Libertății și Piața Victoriei va aduce în prim-plan istoria celui mai vechi cartier al orașului și imediata sa vecinătate. Evoluția acestor piețe reprezintă pretextul de a discuta despre temele esențiale ale identității urbane, despre cum se modelează spațiul public și despre cum îl utilizează locuitorii Timișoarei.

Durata:
2h 30'
Distanța parcusă:
1,5 km
Dată:
Mai multe detalii

O dată cu traseul prin Piața Bălcescu, Parcul Carmen Sylva, Parcul Gheorghe Doja, Piața Sfânta Maria și Piața Alexandru Mocioni vom descoperi istoria celui mai nou cartier istoric al Timișoarei. O oportunitate de a înțelege cum s-au suprapus diferite stiluri arhitecturale și conceptul de oraș grădină, pentru a rezulta Elisabetinul așa cum îl știm noi astăzi.

Durata:
2h 30'
Distanța parcusă:
2,5 km
Dată:
Mai multe detalii

Profitând de infrastructura velo pentru o plimbare cu bicicletele de-a lungul malurilor Begăi, vă propunem un traseu care leagă Uzina Hidroelectrică de Combinatul Chimic Solventul, traversând 300 de ani de istorie a orașului Timișoara. Istoria podurilor, parcurilor și cea a clădirilor marcante de pe traseu este completată de memoria industriilor și a navigației de pe Bega.

Durata:
4 h
Distanța parcusă:
7,5 km
Dată:
Mai multe detalii

Timișoara este  un oraş cu un bogat patrimoniu arhitectural care, pe fondul unei slabe informări și implicări a locuitorilor săi, se află într-un proces continuu de degradare. În acest context acesta este turul ultimului secol al burgheziei timișorene. În centrul său se află clasa de mijloc și elitele profesionale locale de la sfârșitul secolului XIX, până la sfarșitul secolului XX.

Durata:
3 h
Distanța parcusă:
1,5 km
Dată:
27 Iulie 2019, 10:00 / 28 Iulie 2019, 10:00
Mai multe detalii

Expediția copiilor este organizată în parteneriat cu Asociația De-a arhitectura, fiind o adaptare a unuia dintre tururile destinate adulților prin prisma materialelor educaționale dezvoltate de asociație de-a lungul celor 5 ani de activitate. Copiii vor descoperi și vor colecționa imagini vechi ale orașului și își vor dezvolta simțul de observație, precum și cel de orientare cu ajutorul unei hărți și a reperelor orașului.

Durata:
2 h
Distanța parcusă:
1,5 km
Dată:
Mai multe detalii

Prin joacă descoperim cel mai nou cartier istoric al Timisoarei - Elisabetinul, învățăm să identificăm detalii și decorații pe fațade și să descifrăm reperele urbane necesare orientării în oraș. Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani pot participa la activitățile din Parcul Gheorghe Doja unde, sub pretextul jocului, dezvoltă aptitudini de orientare în spațiu.

Durata:
1h 30'
Distanța parcusă:
300 m
Dată:
Mai multe detalii

În contextul politic, social și economic actual este necesar să ne concentrăm atenția asupra educației, precum și asupra calității spațiului arhitectural în care se desfășoară procesul de învățare. Astfel, acest tur își propune să creioneze relația dintre proiectarea de arhitectură și felul în care percepem spațiul interior și spațiul exterior.

Durata:
3h 30'
Distanța parcusă:
2 km
Dată:
Mai multe detalii