Despre

Tur de Arhitectură oferă un set de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, cu scopul unei mai bune înțelegeri și cunoașteri a arhitecturii și a mediului construit autohton, urmărind totodată promovarea patrimoniului material și imaterial local, stimularea interesului, reflecția și implicarea cetățenilor în modelarea și utilizarea conștientă și asumată a peisajului urban local. 

În spatele proiectului Tur de Arhitectură se află o echipă multidisciplinară, care are la bază un grup de arhitecți curioși și pasionați de istoria orașului Timișoara, a arhitecturii sale și a relației dintre cele două, de spațiul său public și zonele sale verzi, de posibilitățile pe care le dezvăluie existența canalului Bega în oraș, de poveștile și istoria oamenilor care au locuit cândva aici și multe altele.

Expedițiile Tur de Arhitectură se concentrează asupra unor aspecte arhitecturale trecute cu vederea, dar și asupra caracteristicilor interesante ale dezvoltării urbane, încorporând vizite în locații inedite și întâlniri cu persoane deosebite, cu scopul de a obține o mai mare vizibilitate pentru subiectele respective și de a sensibiliza sfera publică, deoarece mediul construit este produsul tuturor celor care îl modelează direct (specialiști din domeniul arhitecturii) sau indirect (publicul larg) și „aparține” tuturor celor care îl utilizează. În acest sens, avem cu toții datoria morală de a fi interesați și de a acționa într-un mod conștient și responsabil față de acesta. Mediul construit reprezintă oglinda comunității care l-a creat și este un produs material, spațial și cultural al oamenilor, care necesită atenția noastră.

Proiect cultural

Tur de Arhitectură, ediția 2019, este un proiect cultural nonprofit organizat de OAR Filiala Teritorială Timiș, finanțat din taxa de timbru de arhitectură de către Ordinul Arhitecților din România și realizat cu sprijinul ROHOST, Costin Bleotu, Centrul Cultural German Timișoara și Fundația Art Encounters. Cea de a patra ediție oferă 22 de tururi tematice dezvoltate în jurul a 11 teme și trasee definitorii pentru arhitectura și urbanismul Timișoarei și arta și mediul cultural timișorean.

Proiectul, conținutul acestuia și modul în care rezultatele proiectului sunt folosite reprezintă, în mod exclusiv, opinia echipei de proiect - autorii acestuia.