Proprietăți și locatari
Arbore genealogic

Proprietăți și locatari este turul ultimului secol al burgheziei timișorene. În centrul său se află clasa de mijloc și elitele profesionale locale de la sfârșitul secolului XIX, până la sfârșitul secolului XX: elitele imperiale cu origini central-europene, elitele moderne interbelice, elitele comuniste și puternicii zilei de azi, ținând de capitalismul dereglat. 

Traseul propus cuprinde în 4 etape distincte o porțiune a Bulevardului 3 August 1919, Bulevardul C.D. Loga și o porțiune a Bulevardului Mihai Viteazul, ceea ce arhitectural atinge rezervația Secession din Fabric - cu urbanismul sever al fronturilor continue – vilele urbane de pe Bulevardul C.D. Loga și cele de pe Bulevardul Mihai Viteazul – ilustrând urbanismul deschis al orașului – grădină interbelic. Conceptele urbanistice sunt strâns legate de biografia locuitorilor acestor zone și de arhitectura publică instituțională. Pe parcursul său, turul punctează și istoria unor instituții legate de destinul burgheziei timișorene și modus-ul vivendi al acesteia: spații confesionale, spații publice frecventate, școli, universități, primăria. Poveștile și identitatea locuitorilor reflectate în stiluri variate (clasicism, eclectism, Secession, neoromânism, modernism), în combinație cu mutațiile istorice adesea catastrofale pe care acest grup le-a traversat, au produs moștenirea urbană de azi, uneori plină de cicatrici sau răni deschise datorate intervențiilor din trecutul recent sau contemporane.

Poveștile locuitorilor și patrimoniul la care au contribuit pot fi rezumate cu ajutorul câtorva teme împărtășite în ciuda diversității etapelor culturale originale: edificare și locuire, deposedare, declin, eroziune, decrepitudine, amnezie, alienare.

vezi turul pe hartă
pe jos
Durata: 3 h
Distanța parcursă: 1,5 km
Număr maxim de persoane:30
Acest tur se desfășoară fără pauză.
Data Pentru moment acest tur nu are o dată stabilită.
Pentru moment nu se fac înscrieri pentru acest tur.
Anunță-mă când vor avea loc înscrierile. Te rugăm să citești Termeni & Condiții.