Simboluri și statut
Spiritualitatea, locuirea și politicul în Cetate

Toponime, fresce, statui, vitralii, hărți, picturi, ornamente pe fațade - toate acestea servesc ca simboluri culturale și reflectă istoria, identitatea și alte caracteristici ale mediului din care fac parte. Privind îndeaproape și structurile suport ale acestor simboluri - fațadele clădirilor, interioarele acestora, spațiul public etc. - putem desluși o serie de evenimente istorice, paradigme și jocuri de putere care au existat de-a lungul timpului în oraș, conturând o bogată moștenire culturală.

Turul de față pornește de la unul dintre cele mai reprezentative spații publice din Timișoara, Piața Unirii, apoi continuă pe Str. Mercy și Str. Augustin Pacha, urmărind istoria cartierului Cetate și a diferitelor personalități marcante care și-au pus amprenta pe evoluția sa și a orașului – comandantul István Losonczy, contele Florimund de Mercy, Lásló Székély, arhitectul-șef al orașului, episcopii Diecezei Romano-Catolice de Timișoara etc. Traseul pătrunde și în interioarele unor obiective cheie (Domul Romano-Catolic „Sfântul Gheorghe”, Palatul Ferencz (Franz) Emmer, Palatul Episcopiei Romano-Catolice), prezentându-le participanților la tur din perspective inedite și detalii privind funcționarea acestora în trecut și prezent.  

Simboluri și statut - acestea vor fi laitmotivele unei incursiuni în viața politică, religioasă, culturală și domestică a ultimilor secole.

Invitați:
Alexandra Ioana Coman
Claudiu Sergiu Călin
arh. Victor Popovici

vezi turul pe hartă
pe jos
Durata: 4h
Distanța parcursă: 550 m
Număr maxim de persoane:30
Acest tur se desfășoară cu pauză.
Data Pentru moment acest tur nu are o dată stabilită.
Pentru moment nu se fac înscrieri pentru acest tur.
Anunță-mă când vor avea loc înscrierile. Te rugăm să citești Termeni & Condiții.